18 February 2023 Eerste AV Salland testloop voor de bevrijdingsloop 2023 geslaagd

Zaterdag 18 februari was de eerste testloop voor de bevrijdingsloop 2023. Een estafetteloop van 820 km, waarbij het bevrijdingsvuur van Arromanches in Normandië naar Raalte wordt gebracht. Ondanks de bescheiden 55 km heeft de testloop veel goede inzichten opgeleverd, die meegenomen kunnen worden naar de tweede testloop van 18 maart.

Niet alleen hardlopen

Bij een estafetteloop over 820 km is een goede logistiek en catering een belangrijk onderdeel. Elke 10 uur team A voorzien van ontbijt en een lunchpakket voor de hele dag. Daarna 100 km met een vrachtwagen met oplegger (Dank aan Team Sukerbiet) verplaatsen naar het volgende wisselpunt. Daar zorgen voor het avondeten voor team B, 5-6 uur rust, ontbijt voor team B en het lunchpakket en weer verder.

Voor de beide estafetteteams andere uitdagingen. Hoe voelt/gaat dat 100 km fietsen met een gemiddeld tempo van 10 km/uur? Elke 2 km wisselen van loper betekend ook elke 2 km (12 minuten) een veilig plekje vinden voor het parkeren van de bus en het wisselen. Wat doe je als loper, wat doe je aan (of niet aan), welk tempo houd ik vol vandaag, morgen, maar ook nog overmorgen.

Hoe gaat het met de navigatie, wat doe ik als de navigatie uitvalt of als die zelf de weg kwijtraakt? En de onvoorziene omstandigheden? Het omrijden bij Heino vanwege een carnavalswagen is wel iets anders dan “détournement de route”.

Deze eerste testloop had alle facetten van de uiteindelijk bevrijdingsloop, zonder de daadwerkelijk verplaatsing met de oplegger en de complete 820 km. Veel geleerd en op naar de testloop van 18 maart over 100km, starttijd lopers 3.00 uur, catering 2.00 uur.

Verder dank aan onze sponsors voor hun bijdrage aan de testloop en/of bevrijdingsloop 2023.