De aanleiding

Iedere 5 jaar wordt door lopers van AV Salland het bevrijdingsvuur uit Wageningen gehaald. Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Veel jonge mensen gingen vanuit Frankrijk de barre tocht aan om Nederland te bevrijden. Een tocht waar velen het leven hebben gelaten. De vrede is duur betaald en dat willen we zeker niet vergeten.
AV Salland heeft besloten om dit op een speciale manier te herdenken door het bevrijdingsvuur vanuit Arromanches-les-Bains in het arrondissement Bayeux (Normandië) naar Raalte te brengen. De tocht zal zoveel mogelijk langs de route gaan, die de de Canadezen in 1945 volgden. Hoewel wij als lopers niet dezelfde ontberingen zullen ondergaan als de Canadezen, zal de estafetteloop van 750 km gekenmerkt worden door eenvoud en soberheid.

Wat in 2020 niet doorging door corona

De tocht zou op 2 mei  met een ceremonie in Arromanches-les-Bains. Het bevrijdingsvuur wordt de hele tocht meegenomen. Als we na ongeveer 80 uur met het vuur arriveren in Raalte, dragen wij het vuur over aan onze jeugdleden, die het op hun beurt overdragen aan de ouderen in de diverse woonlocaties, waarbij ze een kort verhaal horen wat de oorlog en de bevrijding voor onze ouderen betekend heeft en nog betekent. Daarna mengen we ons in de feestelijkheden die in en rond Raalte georganiseerd worden.

De bevrijdingsloop gaat door in 2023

We konden 75 jaar vrijheid niet vieren, maar we kunnen wel vieren hoe belangrijk vrijheid is. Dat hebben we zelf ervaren met alle beperkingen de afgelopen jaren. We we horen het nog dagelijks als we denken aan Oekraine, Iran en de vele andere plekken waar mensen niet de vrijheid hebben om zich te ontwikkelen en in vrede te leven. We weten dat in 1945 veel jonge mensen de barre tocht aangingen om Nederland te bevrijden, we horen nu ook dat veel jonge mensen de straat op gaan, met gevaar voor eigen leven om voor hun vrijheid op te komen.

Wij willen met deze Bevrijdingsloop onze dankbaarheid uiten aan allen die hun leven gegeven hebben, en het risico lopen hun leven te geven voor vrijheid.

De Bevrijdingsloop 2023 gaat nu aansluiten bij de viering van 900 jaar Raalte. Van 26 t/m 30 april wordt in een estafetteloop van 820 km van Arromanches in Normandië naar Raalte gelopen. Een uniek evenement dat mogelijk gemaakt wordt door bijdragen van sponsoren en de gemeente Raalte.